Z czekolada w kuchni tarta

Wdrożenie systemu informatycznego a koszty

Czekolada stanowi jedynym spośród najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Modna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stanem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w końca tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dużo w mechanizmie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów traktuje ona forma sypką, którą zwie się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do pracy czekolady potrzebne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się również na ciepło kiedy także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przenosi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.