Wielokrotne przedluzenie przydatnosci do spozycia produktow

Każdego roku w Polsce są marnowane, zarówno przez sklepy, jak i osoby prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za około pięćdziesiąt złotych. Dobrym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe żywności.

inwestycje przemysłowe


Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, wynosi od kilkudziesięciu do około półtora, czy dwóch tysięcy, w zależności od producenta i funkcji, jakie posiada. Wydatek poniesiony na zakup, dość szybko się zwróci, ze względu na to, że będziemy kupować mniej jedzenia. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze. Cały proces polega na złączeniu jednej strony folii, następnie należy włożyć produkt, po czym następuje zgrzanie z drugiej strony, z jednoczesnym odsysaniem powierza przez pompy zawarte w maszynie. W ten sposób folia idealnie przylega do pakowanego produktu, i jest on hermetycznie zamknięty.
Pakowanie próżniowe pozwala na wielokrotne przedłużenie przydatności do spożycia, w zależności od produktów, od trzech do pięciu razy, a przechowując ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest idealnym sposobem na wszelkiego typu biwaki, gdzie nie ma dostępu do lodówki, lub jest on ograniczony. Dzięki tej metodzie, żywność długo zachowuje świeżość, a jej smak i zapach, czy wartości odżywcze, również się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, a przechowywane w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami i pleśnią, jednak należy pamiętać, aby przed dotknięciem przeznaczonego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby zapobiec przedostaniu się drobnoustrojów na jedzenie.
Metoda ta również pozwala, na skrócenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, jest to duża oszczędność czasu, i pozwala szybko przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby świeże i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.