Samochod ciezarowy chlodnia po angielsku

Na gruncie Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w nieznane miejsce kraju. Mięso to innymi słowy dobre do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa nazywa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten wcale nie jest powiązany z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, które stanowi wysoko dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.