Raport marnowanie zywnosci

Każdego roku w Polsce są marnowane, także przez sklepy, jak i osoby prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za jakiś pięćdziesiąt złotych. Świetnym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe żywności.

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, ma od kilkudziesięciu do około półtora, czy dwóch tysięcy, w współzależności od producenta i wartości, które posiada. Wydatek poniesiony na zakup, dość mocno się zwróci, ze względu na to, że będziemy brać mniej jedzenia. Wyposażenie stanowi mocno czytelne w obsłudze. Cały proces polega na połączeniu jednej strony folii, następnie należy włożyć produkt, po czym następuje zgrzanie z przeciwnej części, z jednoczesnym odsysaniem poleca przez pompy wprowadzone w organizacji. W obecny rada folia idealnie sięga do pakowanego produktu, i istnieje on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe zezwala na wielokrotne przedłużenie przydatności do jedzenia, w relacji z produktów, od trzech do pięciu razy, a kładąc ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest wspaniałym sposobem na jakiegokolwiek typu biwaki, gdzie nie ma wstępu do lodówki, lub istnieje on niski. Dzięki tej technologii, żywność długo zachowuje świeżość, zaś jej zapach oraz aromat, czy wartości odżywcze, i się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, a noszone w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami i pleśnią, jednak należy pamiętać, aby przed dotknięciem przeznaczonego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby zapobiec przedostaniu się drobnoustrojów na jedzenie. Technika ta więcej pozwala, na zmniejszenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, stanowi wtedy ciężka oszczędność czasu, i osiągnie szybko przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby oryginalne i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.