Maszynka do miesa profesjonalna

Wilk do ciała więc nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest zdecydowanie ważniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego – siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na zbytu pozwoli na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki temu termin na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) oraz nie wymaga wysokiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasę wykonania decyduje o wielkiej sił maszyny. Jak każde dania łączone w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka – mięso do rozdrobnienia układa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu – wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa odnosi się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w dalekie akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To częste urządzenie, widoczne w prostych cenach, wykorzystywane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę gdy w długich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz drugich ulepszaczy.