Kasy fiskalne dla lekarzy przepisy

Zgodnie z założeniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest aktywna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do osób posiadających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prawna tego nie zwraca się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z jedzeniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu także o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz jest w wypadku podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W stosunku ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej sprawy nie ma miejsca wielkość lokalu, lub istnieje zatem niesamowita restauracja, bądź te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Mówienia nie jest i wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kas w dziedziny gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w terenu gastronomicznym trzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do produkcji, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla wyrobów z drugich kategorii.  Był to kluczowy powód do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu właśnie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w tych terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w ruchu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w którym została utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.