Kasa fiskalna tania

Kuchnia polska buduje się w części na daniach mięsnych. Więc od systemu w jaki dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno pisać tego, jeżeli jesteśmy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po dokonaniu będzie ono soczyste i lekkie. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje owo ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę także będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy zatem wydawać, tym doskonale. Mięso produkuje się w grupie z białka oraz tłuszczu, dlatego za szybka i doskonała temperatura powoduje, że staje się ono nudne i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono własną soczystość i zapach.