Jak wyglada prozniowe pakowanie zywnosci

Próżniowe pakowanie żywności to niezastąpiony sposób na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Termin przydatności do spożycia wydłuża się nawet kilkukrotnie. Tradycyjne metody przechowywania żywności nie pozwalają osiągnąć takiego rezultatu, ze względu na nieustanny dostęp powietrza i szybkie namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.

To właśnie one są odpowiedzialne za psucie się żywności. Co więcej, metoda próżniowego pakowania pozwala zachować wygląd i konsystencję produktów przeznaczonych do spożycia. Można wskazać następujące, główne zalety pakowania próżniowego:
– w przypadku pakowania próżniowego wilgotne produkty nie wysychają tak szybko. Jest to powodowane brakiem dostępu do powietrza, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość i smak;
– z kolei suche produkty dzięki braku dostępu do powietrza nie wiążą z niego wilgoci i nie ulegają zbrylaniu. Dotyczy to przykładowo takich produktów jak cukier czy kawa zbożowa;
– przechowywanie żywności z dostępem powietrza powoduje po jakimś czasie zmianę jej smaku i zapachu; brak powietrza z kolei pozwala na zachowanie ich naturalnego aromatu;
– żywność jest zabezpieczona przed insektami, bakteriami, wszelkiego rodzaju drobnoustrojami, gdyż do przetrwania potrzebują powietrza, a w przypadku próżniowego przechowywania żywności są go pozbawione, zatem ich namnażanie jest opóźnione w czasie;
– próżniowe pakowanie pozwala na ekspresowe marynowanie potraw,
– można wskazać także aspekt finansowy, związany z tym, że żywność jest dłużej przechowywana, nie psuje się i nie ma potrzeby jej wyrzucania. Można także robić większe zakupy, które wystarczą na dłużej, a to wiąże się również z oszczędnością czasu.

Znajdź tutaj

Skoro już znamy korzyści wynikające z próżniowej metody pakowania produktów to warto też wiedzieć jak prawidłowo ją pakować. Głównym sposobem jest zastosowanie odpowiednich, poręcznych urządzeń, za pomocą których następuje usunięcie powietrza z pojemników na żywność. Można pakować przy pomocy specjalnej zgrzewarki próżniowej, pakowarki, ale także stosując określonego rodzaju opakowania o odpowiednich właściwościach. Oczywiście nie należy zapominać, że należy stosować się do ogólnych sposobów przechowywania żywności, ta metoda nie zwalnia z tego obowiązku. Metoda pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia, ale nie eliminuje całkowicie psucia się produktów.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl